Love Note Love Cards Love List

6 romantičnih recepata za iznenađenje svog partnera – za svaku priliku

Umorni ste od kuhanja istog jela? Pitate li se uvijek "što ćemo jesti"? Tražite li posebne ideje za recepte kako bi iznenadili partnera ili partnericu za Valentinovo, vašu godišnjicu ili rođendan?

Ne morate više tražiti, prikupili smo naše omiljene romantične recepte i deserte tako da morate odabrati samo jedan. Mislili smo na sve: ljubitelje mesa, vegetarijance i sladokusce.

Odrezak s umakom od gulaša i krumpirićima od batata

Ukusni odrezak s umakom za zdravu večeru uz dodatak krumpirića od batata, špinata i cherry rajčica.

Sastojci

  • 3 žličice repičinog ulja, dodatno za odreske
  • 250g batata, oguljenog i narezanog na tanke ploške.
  • 1 žlica svježih listova timijana
  • 2 mala luka, prepolovljena i narezana
  • 1 zelena paprika, očišćena od sjemenki i narezana na kockice
  • 2 češnja češnjaka, narezana
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 85g cherry rajčica, prepolovljenih
  • 1 žlica pasate od rajčice
  • 1 žličica povrtnog temeljca u prahu
  • 2 x 125g odrezaka fileta, natrljanih s malo repičinog ulja
  • 200g baby špinata, pirjanog u tavi ili mikrovalnoj pećnici.

Priprema

1 korak

Zagrijte pećnicu na 240C/220C i stavite rešetku na lim za pečenje. U zdjeli pomiješajte batat i majčinu dušicu s 2 žličice ulja, zatim pospite po rešetki i ostavite sa strane.

2 korak

Zagrijte 1 žličicu ulja u neljepljivoj tavi, dodajte luk, poklopite tavu i kuhajte 5 minuta. Skinite poklopac i promiješajte. Dodajte zelenu papriku i češnjak, poklopite posudu i kuhajte još 5 minuta. Stavite krumpir u pećnicu na 15 minuta.

3 korak

Dok se krumpir peče, u povrće dodajte dimljenu papriku, prelijte sa 150 ml vode i umiješajte rajčice, pastu od rajčice i temeljac. Pokrijte i pirjajte 10 minuta.

4 korak

U vrućoj neljepljivoj tavi pecite odreske 2-3 minute po strani, ovisno o njihovoj debljini, pa odmarajte 5 minuta. Umak za gulaš žlicom izlijte na tanjure, prelijte odreske i poslužite uz ukras.

Gnocchi cacio e pepe

Njoki s parmezanom i crnim paprom. Jednostavno, ali ukusno – i najbolje od svega, potrebno vam je samo sedam minuta za pripremu.

Sastojci

  • 300g njoka
  • 2 žlice neslanog maslaca
  • 60g sitno ribanog parmezana
  • 2 žličice crnog papra
  • listovi zelene salate za posluživanje (po želji)

Priprema

1 korak

Njoke skuhajte prema uputama na pakiranju u velikoj tavi s lagano posoljenom kipućom vodom. Ocijedite i ostavite sa strane 200ml vode od kuhanja.

2 korak

Zagrijte maslac u velikoj tavi. Dodajte njoke, sir i papar te 150ml vode od kuhanja, lagano pojačajte vatru i snažno miješajte dok se maslac ne rastopi i njoki dobro prekriju. Po potrebi dodajte još vode. Posolite po ukusu. Pripremljene njoke poslužite uz svježu salatu.

Rižoto s rajčicama i mascarponeom

Ukusni rižoto od rajčica i mascarponea, savršen za Valentinovo ili posebnu tjednu večeru.

Sastojci

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka, sitno sjeckana
  • 1 veći češanj češnjaka, zgnječen
  • 175g riže za rižoto
  • 400g rajčice iz konzerve
  • 600ml temeljca (mesni ili povrtni)
  • 30g ribanog parmezana
  • 30g mascarponea
  • ½ vezice svježeg bosiljka, nasjeckanog

Priprema

1 korak

Zagrijte ulje u velikom loncu. Dodajte luk s prstohvatom soli i pržite 10 minuta, odnosno dok ne omekša i ne postane proziran, zatim dodajte češnjak i pržite još 1 minutu. Umiješajte rižu i kuhajte 2 minute.

2 korak

Dodajte rajčice i pustite vodu da proključa. Dodajte pola temeljca, dinstajte i miješajte dok se ne upije. Ulijte preostali temeljac, žlicu po žlicu, i kuhajte dok riža ne postane al dente, neprestano miješajući, oko 20 minuta.

3 korak

Umiješajte parmezan, mascarpone i bosiljak te začinite po želji.

Mini tortice s pekmezom

Ispecite naše omiljene mini tortice s pekmezom koje će zajamčeno postati omiljeni desert – uz to gotove su za manje od pola sata ako koristite prethodno zapakirano tijesto.

Sastojci

  • 250g običnog brašna, dodajte i brašno za radnu plohu
  • 125g maslaca, ohlađenog i narezanog na kockice, sačuvajte maslac za podmazivanje tepsije
  • 1 srednje jaje
  • 1 čajna žličica arome vanilije
  • 100g pekmeza, voćnog želea ili džema po ukusu

Priprema

1 korak

Dodajte brašno, maslac i prstohvat soli u zdjelu i utrljajte vrhovima prstiju (ili izmrvite ove sastojke u mikseru ako ga imate). Kada je smjesa teksture svježih krušnih mrvica, umiješajte jaje i vaniliju, koristeći žlicu. Dodajte 1 žlicu hladne vode, pa počnite rukama mijesiti tijesto u kuglicu– pokušajte da ne premijesite. Dodajte još 1 žlicu vode ako se ne sjedini, ali pokušajte ne dodavati više od toga. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta.

2 korak

Zagrijte pećnicu na 200C s ventilacijom ili 180C na plinskoj pećnici. Kalupe za muffine namastite i radnu površinu pospite brašnom. Odmotajte i razvaljajte tijesto, razvucite ga otprilike na prst debljine i izrežite krugove veličine koja će stati u kalup za muffine. U svaku stavite 1-2 žličice fila, a po želji izrežite mala srca od tijesta (savršeno za Valentinovo) i stavite na vrh.

3 korak

Pecite 15-18 minuta, odnosno dok tortice ne porumene i dok se na nadjevu ne krenu stvarati mjehurići. Ostavite da se ohladi u limu nekoliko minuta, a zatim pažljivo prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.

Napravite tart od čokolade i šipka

Ovaj bogati biskvit od tamne čokolade izvrsna je alternativa bilo kojoj torti i vrlo efektan desert za večeru.

Sastojci

  • 225g neslanog maslaca, sačuvajte maslac za podmazivanje
  • 250g tamne čokolade (70% kakaa), izlomljene na kvadratiće
  • 5 velikih jaja
  • 225g smeđeg šećera, protisnite prstima da uklonite grudice.
  • 85g mljevenih badema
  • 50g običnog brašna, plus
  • 1 dodatna žlica brašna.

Za preljev

  • 150ml šlaga
  • 100g crne čokolade (70% kakaa), krupno nasjeckane
  • 1 žlica šećera u prahu, prosijanog
  • šaka sjemenki šipka

Priprema

1 korak

Kalup za tortu od 23 cm obilno namastite i dno obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180C/160C (ventilacija/plin). Stavite maslac i čokoladu u srednju zdjelu i polako otopite na kipućoj vodi ili u mikrovalnoj. Miješajte dok ne postane glatko, a zatim ostavite sa strane.

2 korak

U velikoj zdjeli razbijte jaja, dodajte šećer i miješajte ručnom pjenjačom 5-8 minuta dok smjesa ne postanu gusta, pjenasta i udvostruči volumen. Vrlo nježno sipajte čokoladnu smjesu u zdjelu, malo po malo, lagano je savijajući u tijesto, pazeći da maknete sve mjehuriće u tijestu. Ubacite bademe , brašno i ¼ žličice soli, pa ravnomjerno uvaljajte. Polagano sipajte tijesto u lim. Pecite na srednjoj rešetki 30-35 minuta ili dok se kolač ne digne. Kolač ohladite u kalupu na rešetki. Kolač može potonuti i malo popucati, što je u redu.

3 korak

Zakuhajte kremu za preljev. Čokoladu stavite u zdjelu sa šećerom u prahu i prelijte vrućim vrhnjem. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, miješajte dok ne postane glatko, a zatim ostavite da se ohladi i zgusne 10 minuta. Pažljivo izvadite tortu iz kalupa na tanjur, a zatim premažite glazuru po vrhu i ostavite da kapa niz stranice. Pustite da odstoji nekoliko minuta, a zatim pospite sjemenkama šipka i ohladite nekoliko sati ili poslužite odmah.

Izvor: www.bbcgoodfood.com