Ne morate više tražiti, prikupili smo naše omiljene romantične recepte i deserte tako da morate odabrati samo jedan. Mislili smo na sve: ljubitelje mesa, vegetarijance i sladokusce.

Odrezak s umakom od gulaša i krumpirićima od batata
Ukusni odrezak s umakom za zdravu večeru uz dodatak krumpirića od batata, špinata i cherry rajčica.
Sastojci
- 3 žličice repičinog ulja, dodatno za odreske
- 250g batata, oguljenog i narezanog na tanke ploške.
- 1 žlica svježih listova timijana
- 2 mala luka, prepolovljena i narezana
- 1 zelena paprika, očišćena od sjemenki i narezana na kockice
- 2 češnja češnjaka, narezana
- 1 žličica dimljene paprike
- 85g cherry rajčica, prepolovljenih
- 1 žlica pasate od rajčice
- 1 žličica povrtnog temeljca u prahu
- 2 x 125g odrezaka fileta, natrljanih s malo repičinog ulja
- 200g baby špinata, pirjanog u tavi ili mikrovalnoj pećnici.
Priprema
1 korak
Zagrijte pećnicu na 240C/220C i stavite rešetku na lim za pečenje. U zdjeli pomiješajte batat i majčinu dušicu s 2 žličice ulja, zatim pospite po rešetki i ostavite sa strane.
2 korak
Zagrijte 1 žličicu ulja u neljepljivoj tavi, dodajte luk, poklopite tavu i kuhajte 5 minuta. Skinite poklopac i promiješajte. Dodajte zelenu papriku i češnjak, poklopite posudu i kuhajte još 5 minuta. Stavite krumpir u pećnicu na 15 minuta.
3 korak
Dok se krumpir peče, u povrće dodajte dimljenu papriku, prelijte sa 150 ml vode i umiješajte rajčice, pastu od rajčice i temeljac. Pokrijte i pirjajte 10 minuta.
4 korak
U vrućoj neljepljivoj tavi pecite odreske 2-3 minute po strani, ovisno o njihovoj debljini, pa odmarajte 5 minuta. Umak za gulaš žlicom izlijte na tanjure, prelijte odreske i poslužite uz ukras.

Gnocchi cacio e pepe
Njoki s parmezanom i crnim paprom. Jednostavno, ali ukusno – i najbolje od svega, potrebno vam je samo sedam minuta za pripremu.
Sastojci
- 300g njoka
- 2 žlice neslanog maslaca
- 60g sitno ribanog parmezana
- 2 žličice crnog papra
- listovi zelene salate za posluživanje (po želji)
Priprema
1 korak
Njoke skuhajte prema uputama na pakiranju u velikoj tavi s lagano posoljenom kipućom vodom. Ocijedite i ostavite sa strane 200ml vode od kuhanja.
2 korak
Zagrijte maslac u velikoj tavi. Dodajte njoke, sir i papar te 150ml vode od kuhanja, lagano pojačajte vatru i snažno miješajte dok se maslac ne rastopi i njoki dobro prekriju. Po potrebi dodajte još vode. Posolite po ukusu. Pripremljene njoke poslužite uz svježu salatu.

Rižoto s rajčicama i mascarponeom
Ukusni rižoto od rajčica i mascarponea, savršen za Valentinovo ili posebnu tjednu večeru.
Sastojci
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka, sitno sjeckana
- 1 veći češanj češnjaka, zgnječen
- 175g riže za rižoto
- 400g rajčice iz konzerve
- 600ml temeljca (mesni ili povrtni)
- 30g ribanog parmezana
- 30g mascarponea
- ½ vezice svježeg bosiljka, nasjeckanog
Priprema
1 korak
Zagrijte ulje u velikom loncu. Dodajte luk s prstohvatom soli i pržite 10 minuta, odnosno dok ne omekša i ne postane proziran, zatim dodajte češnjak i pržite još 1 minutu. Umiješajte rižu i kuhajte 2 minute.
2 korak
Dodajte rajčice i pustite vodu da proključa. Dodajte pola temeljca, dinstajte i miješajte dok se ne upije. Ulijte preostali temeljac, žlicu po žlicu, i kuhajte dok riža ne postane al dente, neprestano miješajući, oko 20 minuta.
3 korak
Umiješajte parmezan, mascarpone i bosiljak te začinite po želji.

Mini tortice s pekmezom
Ispecite naše omiljene mini tortice s pekmezom koje će zajamčeno postati omiljeni desert – uz to gotove su za manje od pola sata ako koristite prethodno zapakirano tijesto.
Sastojci
- 250g običnog brašna, dodajte i brašno za radnu plohu
- 125g maslaca, ohlađenog i narezanog na kockice, sačuvajte maslac za podmazivanje tepsije
- 1 srednje jaje
- 1 čajna žličica arome vanilije
- 100g pekmeza, voćnog želea ili džema po ukusu
Priprema
1 korak
Dodajte brašno, maslac i prstohvat soli u zdjelu i utrljajte vrhovima prstiju (ili izmrvite ove sastojke u mikseru ako ga imate). Kada je smjesa teksture svježih krušnih mrvica, umiješajte jaje i vaniliju, koristeći žlicu. Dodajte 1 žlicu hladne vode, pa počnite rukama mijesiti tijesto u kuglicu– pokušajte da ne premijesite. Dodajte još 1 žlicu vode ako se ne sjedini, ali pokušajte ne dodavati više od toga. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
2 korak
Zagrijte pećnicu na 200C s ventilacijom ili 180C na plinskoj pećnici. Kalupe za muffine namastite i radnu površinu pospite brašnom. Odmotajte i razvaljajte tijesto, razvucite ga otprilike na prst debljine i izrežite krugove veličine koja će stati u kalup za muffine. U svaku stavite 1-2 žličice fila, a po želji izrežite mala srca od tijesta (savršeno za Valentinovo) i stavite na vrh.
3 korak
Pecite 15-18 minuta, odnosno dok tortice ne porumene i dok se na nadjevu ne krenu stvarati mjehurići. Ostavite da se ohladi u limu nekoliko minuta, a zatim pažljivo prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.

Napravite tart od čokolade i šipka
Ovaj bogati biskvit od tamne čokolade izvrsna je alternativa bilo kojoj torti i vrlo efektan desert za večeru.
Sastojci
- 225g neslanog maslaca, sačuvajte maslac za podmazivanje
- 250g tamne čokolade (70% kakaa), izlomljene na kvadratiće
- 5 velikih jaja
- 225g smeđeg šećera, protisnite prstima da uklonite grudice.
- 85g mljevenih badema
- 50g običnog brašna, plus
- 1 dodatna žlica brašna.
Za preljev
- 150ml šlaga
- 100g crne čokolade (70% kakaa), krupno nasjeckane
- 1 žlica šećera u prahu, prosijanog
- šaka sjemenki šipka
Priprema
1 korak
Kalup za tortu od 23 cm obilno namastite i dno obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180C/160C (ventilacija/plin). Stavite maslac i čokoladu u srednju zdjelu i polako otopite na kipućoj vodi ili u mikrovalnoj. Miješajte dok ne postane glatko, a zatim ostavite sa strane.
2 korak
U velikoj zdjeli razbijte jaja, dodajte šećer i miješajte ručnom pjenjačom 5-8 minuta dok smjesa ne postanu gusta, pjenasta i udvostruči volumen. Vrlo nježno sipajte čokoladnu smjesu u zdjelu, malo po malo, lagano je savijajući u tijesto, pazeći da maknete sve mjehuriće u tijestu. Ubacite bademe , brašno i ¼ žličice soli, pa ravnomjerno uvaljajte. Polagano sipajte tijesto u lim. Pecite na srednjoj rešetki 30-35 minuta ili dok se kolač ne digne. Kolač ohladite u kalupu na rešetki. Kolač može potonuti i malo popucati, što je u redu.
3 korak
Zakuhajte kremu za preljev. Čokoladu stavite u zdjelu sa šećerom u prahu i prelijte vrućim vrhnjem. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, miješajte dok ne postane glatko, a zatim ostavite da se ohladi i zgusne 10 minuta. Pažljivo izvadite tortu iz kalupa na tanjur, a zatim premažite glazuru po vrhu i ostavite da kapa niz stranice. Pustite da odstoji nekoliko minuta, a zatim pospite sjemenkama šipka i ohladite nekoliko sati ili poslužite odmah.
Izvor: www.bbcgoodfood.com