Love Note Love Cards Love List

9 znakova da ste u zdravoj vezi

Vi i vaš partner volite isprobavati nove restorane, ići na velike odmore ili vožnje biciklom, ali kada je riječ o tome da budete sretni, zdravi i uravnoteženi u vezi, postoji više stvari koje treba razmotriti osim onoga što radite zajedno.

Što točno vezu čini zdravom?

“Sjajna veza je zapravo ‘sigurno mjesto’ gdje se obje osobe vole i poštuju”, kaže trenerica veza Jennifer Howell. Možete komunicirati svoje želje, potrebe i granice, te slušati jedni druge.

Važno je imati zdrav odnos jer u suprotnom- toksična veza – može utjecati na kvalitetu vašeg života, povećati depresiju i anksioznost, utjecati na vaš san, dovesti do nezdravih navika, pa čak i utjecati na zdravlje vašeg srca, kaže seksualna psihoterapeutkinja Mary Jo Rapini.

U Biltenu o osobnosti i socijalnoj psihologiji iz kolovoza 2019 kvalitetna romantična veza povezana je s većom dobrobiti. No, na primjer, istraživajne je pokazalo da je biti “single” također mnogo bolje utjecalo na nečiju dobrobit nego bivanje u nesretnoj vezi.

Štoviše, mnogi parovi u nezdravim vezama niti ne znaju da su u jednoj, pogotovo ako su odrasli u kućanstvu u kojem je to bilo uobičajeno. Stoga je još važnije rano prepoznati ako postoji problem.

Evo devet znakova da vi i vaš partner imate zdrav odnos:

1. Ne bojite se reći što vas muči

U svakoj vezi vaš partner radi stvari koje vam se ne sviđaju – možda vas neće nazvati dva dana ili vam neće pomoći po kući danima ako živite zajedno. Nije uvijek lako reagirati i reći drugoj osobi kako se osjećate. Potrebno je puno snage, samopouzdanja i hrabrosti, jer ste ranjivi. U zdravoj vezi osjećate se sigurno biti otvoreni sa svojim partnerom u svakoj situaciji.

2. Povjerenje je srce veze

Povjerenje je temelj svake veze, ali u doba društvenih mreža i mobilnih telefona previše je lako špijunirati jedno drugo. U zdravoj vezi to ne bi trebalo biti potrebno. Djelomično zato što to vašem partneru pokazuje da mu možete vjerovati, a oni vam daju slobodu i prostor koji su vam potrebni bez stalne provjere – a to uključuje provjeru vašeg telefona.

3. Prepoznajete međusobno vaš ljubavni jezik

Ključno je u vezi poznavati “ljubavni jezik” vašeg partnera – načine na koje najradije daju i primaju ljubav (riječi potvrde, uslužna djela, primanje darova, kvalitetno vrijeme i fizički dodir). U zdravoj vezi, odvojite si vremena da upoznate “ljubavni jezik” jedno drugog kako biste mogli izraziti ljubav na način koji vam oboma odgovara, kaže Howell.

4. Prihvatite da se nećete složiti oko svega

Svi parovi se svađaju. No, suprotno onome što mislite, ne morate rješavati svaki problem. Zapravo, u redu je ako postoji nekoliko tema oko kojih se nikada nećete složiti. Ponekad je “sasvim u redu pristati na neslaganje. Mislim da je to zdrava svađa”, objašnjava Rapini. “U zdravim vezama postoji najmanje pet tema o kojima se “ne može raspravljati. To su pitanja o kojima oboje imate različita mišljenja i stajališta, i to je u redu”.

5. Ohrabrite jedni druge da postignete svoje ciljeve

“Mnogi od nas imaju san ili viziju za svoje živote, a posebno dok starimo, želimo zadržati te ciljeve”, kaže Howell. Howell kaže da je u redu ako se vaši snovi ne podudaraju sve dok “poštujete i potičete jedno drugog ostvariti svoje ciljeve”.

6. Imajte svoje zasebne hobije

Parovi u najboljim vezama uspjeli su održati svoje interese, ali ne čine da se njihov partner osjeća krivim što ne sudjeluje u njima. Drugim riječima, svaki potiče drugoga da samostalno istražuje svoje interese. Howell se slaže, dodajući da, iako je lako usvojiti partnerove navike i interese, s vremenom previše oslanjanja jedno na drugo može izazvati ogorčenost. „Razvijanjem i ulaganjem u sebe gradimo samopouzdanje, ljubav prema sebi i radost“, kaže Howell.

7. Osjećajte se ugodno u vlastitoj koži

Ako ste u vezi, ključno je dobro poznavati sebe: svoje prednosti i slabosti. Možda ste samouvjereni u društvu svojih prijatelja, ali manje na poslu. Ili, na primjer, znate da se možete uzrujati zbog malih stvari. Bez obzira na vaše snage i slabosti, svjesnost o njima može vam pomoći da dođete do točke u kojoj volite i prihvaćate sebe, što vam zauzvrat može pomoći da volite i prihvatite svog partnera.

8. Poštujte međusobne granice

Zdrav odnos znači da ste oboje u istom timu. “U zdravim odnosima obje strane razgovaraju i prihvaćaju čimbenike koji su važni za drugu stranu”, kaže Howell. On daje primjer postavljanja budžeta za nešto veliko, poput odmora. Partner bez podrške u nezdravoj vezi može zanemariti zajednički cilj, možda ga čak i sabotirati pokušavajući natjerati svog partnera da nepotrebno troši. Ako možete iskreno razgovarati sa svojim partnerom i on ili ona priznaje i razumije vaše granice, to je dobar znak, napominje Howell. “Međutim, ako vaš partner stalno ignorira vaše zahtjeve, uključujući vaše granice, to je zabrinjavajuće”, kaže on.

9. Osjećaj sreće i podrške

Prava veza počinje kada završi faza medenog mjeseca. Osjećate li se još uvijek sretno i podržano u ovoj vezi? Kako se osjećate i kakvo je vaše samopoštovanje? Ako osjećate napetost ili nedostatak podrške, razgovarajte s partnerom – to je zdrava stvar.

Osjećaj nezadovoljstva u vezi može dovesti do dugotrajnih zdravstvenih problema. Studija iz srpnja 2015. u Journal of Affective Disorders, koja je proučavala gotovo 5000 odraslih osoba starijih od 50 godina u vezi, pokazala je da redovite negativne interakcije u vezi povećavaju rizik od depresije i tjeskobe. Nasuprot tome, jake veze štite ljude u lošem trenutku – oni znaju da kada im je netko potreban, ta je osoba tu za njih.

Izvor: https://www.everydayhealth.com/sexual-health/signs-youre-healthy-relationship/