Besplatna dostava preko 44 € 🚚
0 :0 :0 :0
blog

Zašto su nam neki datumi bitni?

March 27, 2024

Svi imamo datume koji su nam posebno prirasli srcu i koje obilježavamo iz godine u godinu. Periodično obilježavanje rođendana, imendana, godišnjica i drugih manjih i većih životnih događaja već je duže vrijeme sasvim normalan dio naših života. Štoviše, obilježavanje naših "velikih" dana jedna je od rijetkih stvari koje gotovo svi na svijetu smatraju važnima, ali rijetko razmišljamo o tome zašto su nam ti datumi i rituali organizirani oko tih dana zapravo toliko važni.

Naravno da svi vole slaviti, ali zašto su ti datumi postali toliko važan faktor u našim životima da mogu završiti i svađom ili uvredom ako ih voljena osoba zaboravi? Uostalom, ako razmislite o tome objektivno, "značajan dan" je zapravo isti dan kao jučer ili sutra. U tom svjetlu može se čak činiti djetinjastim svake godine slaviti prolazak još jedne godine u našem životu ili u našem odnosu. No zapravo nema ničeg čudnog u tolikoj privrženosti određenim datumima i događajima, jer očito je da je tu puno više od jednostavnog prolaska godina. Osim radosti i slavlja, ovi događaji za nas imaju važno temeljno značenje i vrijednost.

1️⃣ Osjećaj prihvaćanja

Rođendani, bitni dani i proslave koje se oko njih organiziraju prisutni su u našem svakodnevnom životu tisućama godina. Takvi događaji igraju značajnu ulogu u razvoju i održavanju osjećaja zajedništva. U takvim slučajevima gotovo je “obavezno” vrijeme provoditi s najdražima. A to posebno dobro utječe na naš društveni i obiteljski život, jer da nije rođendana i godišnjica, vjerojatno bismo se puno rjeđe okupljali i družili s najdražima.

2️⃣ Pomažu uokviriti život

Važni datumi i obljetnice prirodno uokviruju naše živote i čine naš često previše nepredvidiv svijet transparentnijim. Bez obzira na to što nam se događa u životu, uvijek možemo očekivati ​​(i iščekivati) da Božić, rođendan ili godišnjicu braka provedemo u društvu nama važnih ljudi te se malo napunimo i opustimo. Također, u takvim trenucima većina nas se osvrne na godine iza nas, uspoređuje svoj sadašnji život s onim od prije 1, 2 ili 3 godine, te tako lakše promišljamo o svom životu, izvlačimo lekcije iz prošlih godina i postavljamo nove ciljeve.

3️⃣ Emocionalno punjenje

U osnovi smo društvena bića, pa instinktivno žudimo za međusobnim društvom i ljubavlju, a rituali povezani s važnim danima hrane i jačaju naše odnose. Pomažu nam da se ne osjećamo usamljeno i emocionalno nas pune. Razmislite samo o tome koliko može značiti običan buket cvijeća od vašeg partnera za vašu godišnjicu ili telefonski poziv vaše bake za vaš rođendan!

4️⃣ Obogačuju naša iskustva i sjećanja

Povodom važnih datuma većina nas organizira neku vrstu proslave u manjem ili većem društvu. Nije neuobičajeno da su ti događaji među najljepšim uspomenama i iskustvima u našim životima. To nije previše iznenađujuće, budući da bi dan koji je samo vaš i koji se bavi samo bezuvjetnom ljubavi i slavlju lako postao svačiji najdraži. Takvi događaji gotovo uvijek daju pozitivan doprinos našim životima, pa nije ni čudo što smo toliko vezani uz njih.

5️⃣ Bezuvijetna ljubav

U našem životu i svijetu odraslih vrlo rijetko doživljavamo bezuvjetnu ljubav ili poštovanje. U našem svakodnevnom životu dobivanje priznanja ili poštovanja od drugih gotovo je uvijek povezano s nekom vrstom učinkovistosti na poslu. Razmislite: koji su bili razlozi da ste posljednjih godina dobili pozornost ili pohvalu! Na primjer, zato što ste bili dobri na fakultetu, ili zato što ste skuhali ukusno jelo, ili zato što ste postigli očekivane rezultate na poslu... u našem brzom svijetu rijetko kad dobijete nekoliko minuta pažnje ili ljubavi "tek tako ". Prilikom ovoliko bitnih dana nije u fokusu ono "što smo dosad stavili na stol", već jednostavno Mi - ne naše zasluge i djela, nego mi sami i naše osobne vrijednosti. U takvim slučajevima konačno možemo doživjeti iskrenu, bezuvjetnu pažnju i ljubav. A to nam je većinu vremena potrebno mnogo više nego što smo toga svjesni u svakodnevnoj žurbi! Takva iskustva mogu uvelike pridonijeti izgradnji i jačanju pozitivne slike o sebi, zdravog samopouzdanja i samopoštovanja.

Uz to, naravno da može postojati bezbroj pojedinačnih razloga zašto vam je određeni datum važan. No, poanta ostaje ista: obilježavanje značajnih događaja i važnih datuma nije samo nepotrebni hir ili gnjavaža. Slavlja doista puno daju nama i našim najdražima, grade i njeguju naše odnose, zaslađuju nam često kompliciranu svakodnevicu pa čak igraju važnu ulogu u tome kako vidimo sami sebe!

Sada znate zašto su nam godišnjice i rođendani toliko važni, ali to ne znači da ih se automatski lakše prisjećamo u užurbanoj svakodnevici. Dopustite da Vam pomognemo! Iskoristite našu novu i potpuno besplatnu uslugu Love Date i nikad više nemojte zaboravite važan datum!

Nastavite na Love Date!