Love Note Love Case Love List

5 koktela za hladne dane koje možete napraviti kod kuće

Dosta vam je hladnog, tmurnog vremena? Želite li začiniti svoja dosadna radna popodneva? Onda je ova objava za vas! Prikupili smo 5 super recepata za koktele čiji će naćin izrađivanja i konzumacija biti ugodan doživljaj za dušu i tijelo!

🍸 Mule s crvenom narančom i šampanjcem 🍸

Šampanjac je gotovo dosadno popularan u hladnim godišnjim dobima… ali ako ga pojačate s malo crvene naranče i votke, monotoniji više nema ni traga!

Izvor slike: www.halfbakedharvest.com

Sastojci:

  • Sok od pola srednje velike crvene naranče
  • Sok od pola limete
  • 30 ml votke
  • 8 listića mente
  • 60 ml ohlađenog piva od đumbira
  • Ohlađeni šampanjac

Priprema:
Pomiješajte sok crvene naranče, sok limete i votku u čaši za šampanjac. Zatim dodajte pivo od đumbira i dodajte šampanjac u mješavinu dok ne napuni čašu. Ukrasite kriškama crvene naranče i svježom mentom.

🍸 Gingerbread White Russian 🍸

White Russian je vrlo popularan koktel koji vole mnogi, a hladno vrijeme gotovo automatski sa sobom donosi našu želju za medenjacima. Stoga nije veliko iznenađenje da miješanje ove dvije divne stvari zajedno čini još divniji koktel!

Izvor slike: www.halfbakedharvest.com

Sastojci:

Sirup za medenjake:

  • 85ml meda
  • 3 žlice melase
  • cca. 2,5 cm svježeg đumbira, narezanog na ploške
  • 2 štapića cimeta
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Koktel:

  • 60 ml votke
  • 45 ml (3 žlice) Kahlua likera od kave
  • 2 – 4 žlice sirupa za medenjake
  • 2 – 4 žlice vrhnja
  • Cimet i medenjaci za ukras

Priprema:
Sirup za medenjake:

U srednjoj zdjeli pomiješajte 1 i 80ml vode, med, melasu, đumbir i cimet. Brzo zakuhajte na jakoj vatri, zatim kuhajte još 3-5 minuta prije nego što je maknete s vatre. Umiješajte ekstrakt vanilije i ostavite da se ohladi.

Koktel:
Napunite čašu ledom i u nju ulijte votku, liker od kave i sirup za medenjake. Pažljivo promiješajte pa dodajte vrhnje i opet promiješajte. Na kraju ukrasite cimetom i medenjacima.

🍸 Koktel s burbonom jabukovačom 🍸

Jabukovača i burbon. Nismo mogli naći bolju kombinaciju! 🤤

Izvor slike: somuchfoodblog.com

Sastojci:

Jabučni sirup:

  • 700ml kvalitetne jabukovače
  • 159g šalice smeđeg šećera
  • 2 štapića cimeta
  • 1 mahuna vanilije, prerezana na pola

Koktel:

  • 60 ml burbona
  • 60 ml jabučnog sirupa
  • 30 ml svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 120 ml pjenušavog vina ili pjenušavog jabukovače
  • Borovnice za dekoraciju
  • Led

Priprema:

Jabučni sirup:

Pomiješajte jabukovaču, štapiće cimeta i vaniliju pa počnite zagrijavati na srednje niskoj temperaturi. Ostavite na vatri oko 20 – 30 minuta, dok se tekućina ne reducira za otprilike tri četvrtine. Maknite s vatre, umiješajte smeđi šećer i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Koktel:
Pomiješajte bourbon, sirup od jabukovače, sok od limuna i malo leda u shakeru za koktele. Mućkajte 10 sekundi, zatim procijedite i ulijte u čašu s ledom. Po vrhu pokapajte pjenušac ili jabukovaču i ukrasite borovnicama.

🍸 Vrući Tatratea čaj 🍸

Je li vam poznat osjećaj kada se vratite kući u hladno, kišno poslijepodne i sve što želite je vruća šalica čaja? Kako bi bilo da uobičajenu čajanku učinite malo uzbudljivijom? 😉

Izvor slike: detoxinista.com

Sastojci:

  • 40 ml Tatratea
  • Vrući jaki crni čaj skuhan u soku od jabuke
  • Svježe iscijeđen sok od
  • ½ limuna
  • 3 žličice karameliziranog meda
  • Medenjak ili štapić cimeta

Priprema:

Počnite zagrijavati med u manjoj posudi i kada se počne zgušnjavati dodajte malo vode pazeći da ne zagori. Skuhajte crni čaj u soku od jabuke, zatim dodajte Tatrateu, limunov sok i karamelizirani med i dobili ste prekrasan napitak! Poslužite u šalici debljih stijenki, ukrasite štapićem cimeta ili medenjakom!

🍸 Škotska sreća  🍸

Svima je poznato da Škoti znaju sve što se tiče pića ili slavlja. Stoga nas ne čudi što je koktel fantastičnog naziva “Škotska sreća” dodan na naš popis.

Izvor slike: goodstuff.hu

Sastojci:

  • 60 ml Drambuie (ili drugog likera od viskija)
  • 270 ml vrućeg mlijeka
  • 90 ml vrućeg kakaa
  • 1 vrh noža mljevenog cimeta
  • 1 prstohvat soli
  • mini sljezovi kolačići, šlag za ukras

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke i zagrijavajte na srednjoj vatri, često miješajući, dok se ne počnu lagano pojavljivati mjehurićiti. Poslužite dok je još vruće i ukrasite mini sljezovim kolačićima i šlagom.

🍸 +1 Vječni klasik – Kuhano vino  🍸

I kao šećer na kraju, svima najdraže: kuhano vino! Ovaj napitak ne treba nikome predstavljati, jer ga svi znamo i volimo – ali ga rijetko radimo kod kuće, iako receptura nije nimalo komplicirana, samo treba malo strpljenja!

Izvor slike: kitchenconfidante.com

Sastojci:

  • 1 boca crnog vina
  • 200g šećera
  • 250ml soka od jabuke
  • 2 limuna narezana na kolutiće
  • 2 naranče narezane na kolutiće
  • 3 štapića cimeta
  • 2 cijela muškatna oraščića
  • 1 žličica cijelih klinčića
  • 1 žličica cijelog pimenta

Priprema:

Pomiješajte vino, šećer, sok od jabuke, voće i začine u velikom loncu. Zagrijte napitak na laganoj vatri, bez vrenja, i ostavite da se okusi dobro prožmu barem 1-2 sata. Kad je gotovo procijedite ga, ukrasite kolutićem naranče ili limuna, po želji štapićem cimeta i popijte dok je toplo!