🍸 Mule s crvenom narančom i šampanjcem 🍸
Šampanjac je gotovo dosadno popularan u hladnim godišnjim dobima… ali ako ga pojačate s malo crvene naranče i votke, monotoniji više nema ni traga!

Sastojci:
- Sok od pola srednje velike crvene naranče
- Sok od pola limete
- 30 ml votke
- 8 listića mente
- 60 ml ohlađenog piva od đumbira
- Ohlađeni šampanjac
Priprema:
Pomiješajte sok crvene naranče, sok limete i votku u čaši za šampanjac. Zatim dodajte pivo od đumbira i dodajte šampanjac u mješavinu dok ne napuni čašu. Ukrasite kriškama crvene naranče i svježom mentom.
🍸 Gingerbread White Russian 🍸
White Russian je vrlo popularan koktel koji vole mnogi, a hladno vrijeme gotovo automatski sa sobom donosi našu želju za medenjacima. Stoga nije veliko iznenađenje da miješanje ove dvije divne stvari zajedno čini još divniji koktel!

Sastojci:
Sirup za medenjake:
- 85ml meda
- 3 žlice melase
- cca. 2,5 cm svježeg đumbira, narezanog na ploške
- 2 štapića cimeta
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Koktel:
- 60 ml votke
- 45 ml (3 žlice) Kahlua likera od kave
- 2 – 4 žlice sirupa za medenjake
- 2 – 4 žlice vrhnja
- Cimet i medenjaci za ukras
Priprema:
Sirup za medenjake:
U srednjoj zdjeli pomiješajte 1 i 80ml vode, med, melasu, đumbir i cimet. Brzo zakuhajte na jakoj vatri, zatim kuhajte još 3-5 minuta prije nego što je maknete s vatre. Umiješajte ekstrakt vanilije i ostavite da se ohladi.
Koktel:
Napunite čašu ledom i u nju ulijte votku, liker od kave i sirup za medenjake. Pažljivo promiješajte pa dodajte vrhnje i opet promiješajte. Na kraju ukrasite cimetom i medenjacima.
🍸 Koktel s burbonom jabukovačom 🍸
Jabukovača i burbon. Nismo mogli naći bolju kombinaciju! 🤤

Sastojci:
Jabučni sirup:
- 700ml kvalitetne jabukovače
- 159g šalice smeđeg šećera
- 2 štapića cimeta
- 1 mahuna vanilije, prerezana na pola
Koktel:
- 60 ml burbona
- 60 ml jabučnog sirupa
- 30 ml svježe iscijeđenog soka od limuna
- 120 ml pjenušavog vina ili pjenušavog jabukovače
- Borovnice za dekoraciju
- Led
Priprema:
Jabučni sirup:
Pomiješajte jabukovaču, štapiće cimeta i vaniliju pa počnite zagrijavati na srednje niskoj temperaturi. Ostavite na vatri oko 20 – 30 minuta, dok se tekućina ne reducira za otprilike tri četvrtine. Maknite s vatre, umiješajte smeđi šećer i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Koktel:
Pomiješajte bourbon, sirup od jabukovače, sok od limuna i malo leda u shakeru za koktele. Mućkajte 10 sekundi, zatim procijedite i ulijte u čašu s ledom. Po vrhu pokapajte pjenušac ili jabukovaču i ukrasite borovnicama.
🍸 Vrući Tatratea čaj 🍸
Je li vam poznat osjećaj kada se vratite kući u hladno, kišno poslijepodne i sve što želite je vruća šalica čaja? Kako bi bilo da uobičajenu čajanku učinite malo uzbudljivijom? 😉

Sastojci:
- 40 ml Tatratea
- Vrući jaki crni čaj skuhan u soku od jabuke
- Svježe iscijeđen sok od
- ½ limuna
- 3 žličice karameliziranog meda
- Medenjak ili štapić cimeta
Priprema:
Počnite zagrijavati med u manjoj posudi i kada se počne zgušnjavati dodajte malo vode pazeći da ne zagori. Skuhajte crni čaj u soku od jabuke, zatim dodajte Tatrateu, limunov sok i karamelizirani med i dobili ste prekrasan napitak! Poslužite u šalici debljih stijenki, ukrasite štapićem cimeta ili medenjakom!
🍸 Škotska sreća 🍸
Svima je poznato da Škoti znaju sve što se tiče pića ili slavlja. Stoga nas ne čudi što je koktel fantastičnog naziva “Škotska sreća” dodan na naš popis.

Sastojci:
- 60 ml Drambuie (ili drugog likera od viskija)
- 270 ml vrućeg mlijeka
- 90 ml vrućeg kakaa
- 1 vrh noža mljevenog cimeta
- 1 prstohvat soli
- mini sljezovi kolačići, šlag za ukras
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke i zagrijavajte na srednjoj vatri, često miješajući, dok se ne počnu lagano pojavljivati mjehurićiti. Poslužite dok je još vruće i ukrasite mini sljezovim kolačićima i šlagom.
🍸 +1 Vječni klasik – Kuhano vino 🍸
I kao šećer na kraju, svima najdraže: kuhano vino! Ovaj napitak ne treba nikome predstavljati, jer ga svi znamo i volimo – ali ga rijetko radimo kod kuće, iako receptura nije nimalo komplicirana, samo treba malo strpljenja!

Sastojci:
- 1 boca crnog vina
- 200g šećera
- 250ml soka od jabuke
- 2 limuna narezana na kolutiće
- 2 naranče narezane na kolutiće
- 3 štapića cimeta
- 2 cijela muškatna oraščića
- 1 žličica cijelih klinčića
- 1 žličica cijelog pimenta
Priprema:
Pomiješajte vino, šećer, sok od jabuke, voće i začine u velikom loncu. Zagrijte napitak na laganoj vatri, bez vrenja, i ostavite da se okusi dobro prožmu barem 1-2 sata. Kad je gotovo procijedite ga, ukrasite kolutićem naranče ili limuna, po želji štapićem cimeta i popijte dok je toplo!